Rockström årets miljömäktigaste

Johan Rockström, årets miljömäktigaste

Tidningen Miljöaktuellt har rankat Sveriges 100 miljömäktigaste personer. Andra-, tredje- och fjärdeplatsen gick till Miljöpartister. Och på förstaplatsen hittar vi en välkänd forskare.

Det är fjärde gången som tidningen Miljöaktuellt listar Sveriges miljömäktigaste. Nytt för i år är att man lagt större tyngd på vad kandidaterna åstadkommit samt deras trovärdighet och engagemang.

På första plats hittar vi forskaren Johan Rockström, professor i naturresurshushållning vid Stockholms universitet, chef för Stockholm Resilience Center och avgående chef för Stockholm Environment Institute.

Andra-, tredje- och fjärdeplatsen går alla till Miljöpartister. Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör, intog andraplatsen, EU-parlamentarikern Isabella Lövin knep tredjeplatsen och på fjärde plats hittar vi Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Annars är det tunnsått med politiker på listan. På 13:e plats kommer vänsterpartisten Jens Holm och först på plats 50 hittar vi Sveriges miljöminister Lena Ek. Moderaterna och Folkpartiet saknas helt.

Näringslivsgrenen vinns av Carina Lundberg Markow (plats nr 28), chef för ansvarfullt företagande på Folksam. På andraplats hittar vi Åsa Domeij, CSR-chef på Axfood (31), tätt följd av Linda Burenius Magnusson, vd på O2 Vindel (32).

I månadsskiftet november-december fick Miljöaktuellts läsare nominera sina kandidater, därefter har en jury valt ut och betygssatt varje person.

I samband med utnämningen ger Johan Rockström ett antal råd till politiker, miljöorganisationer, media och näringslivet. I Miljöaktuellts nätutgåva ger han följande budskap till de politiska partierna:

– Mitt stående budskap är att knyta vetenskapen närmare beslutsfattandet. Storbritannien gör det, det har en chief scientist i sin regering. Tyskland gör det, de har en chief climate scientist och stora institutioner som används enbart för att ta fram vetenskapligt underlag för beslutsfattande. Men Sverige har det inte.

Rockströms uppmaningar till politiker, näringsliv, miljöorganisationer och media
Hela listan
Så togs listan fram

Läs även:
Johan Rockström presenterar årets fem klimatchocker

Läs fler artiklar om: Hållbart ledarskap

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.