Klimatåret 2011: Fem nya chocker

Under 2011 gjorde forskarna fem nya stora upptäckter angående klimatförändringarna som sammantaget ger en ännu mer allvarlig bild av läget än tidigare

Klimatmötet i Durban har inletts. Under året har forskarna gjort fem nya chockartade upptäckter. – Budskapet är oerhört allvarligt, säger miljöministern.

I samband med starten av Färdplan 2050, regeringens process för att uppnå målet att Sverige 2050 inte längre har några nettoutsläpp av växthusgaser, presenterade Johan Rockström årets fem klimatchocker.

Rockström är chef för Stockholm Resilience Centre och Stockholm Environment Institute. Sammantaget ger dessa upptäckter en mörkare bild av läget än tidigare.

Johan Rockström framhåller dock samtidigt att det inte finns några vetenskapliga belägg för att vi inte skulle kunna ställa om vår energiförsörjning och livsmedelsproduktion.

- Budskapet är oerhört allvarligt, säger miljöminister Lena EK

I sin presentation tog Rockström upp följande nya upptäckter under året:

  • Konsekvenserna av koldioxidutsläppens effekter varar i 1.000 år och inte i 150 år som forskarna tidigare trott. Det innebär enligt Rockström att tvågradersmålet redan är intecknat. Vi är alltså redan nu på väg mot en 3-gradig uppvärmning.
  • Vi håller på att slå i taket när det gäller planetens gränser. Det kommer att sätta fokus på frågan om fördelningen av jordens resurser
  • Trots alla försök att vända utvecklingen fortsätter utsläppen av koldioxid att öka. Vi har aldrig tidigare skickat ut så mycket koldioxid i atmosfären som vi gjorde under 2010
  • Ett ozonhål över arktis har upptäckts. Försvinner isen på arktis kommer det leda till en hel grads ytterligare uppvärmning, eftersom reflektionen av solstrålningen upphör.
  • 90 procent av världens tropiska korallrev riskerar att vara borta redan 2050 på grund av övergödning, utfiskning och högre temperaturer

Även regeringen anser att läget har blivit mer allvarligt. På sin webbplats skriver den att den globala havsnivåhöjningen uppskattades till 0,2 – 0,6 meter 2007, medan forskarna idag anser att havsnivån kan komma att höjas med 0,9 – 1,6 meter.

Läs mer: Inte alltid bra med nya jobb

Läs fler artiklar om: Hållbart samhälle

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.