Missförstånd om mindfulness

Åsa Nilsonne är författare till flera böcker, bland annat "Vem är det som bestämmer i ditt liv? - Om mindfulness" och "Mindfulness i hjärnan" (Foto: Ulla Montan)

Mindfulness har plötsligt blivit modernt. Ett tvåtusenfemhundra år gammalt förhållningssätt svämmar in över vardagen, sjukvården och näringslivet. Vi använder mindfulnessbaserade terapier inom psykiatrin, vi uppmanas att lära oss mer om mindful parenting och mindful management.

Vad är nu detta? Senaste modenycken? New-agetrams? Försök till religiös indoktrinering? Vetenskap?

Som du antagligen redan har märkt saknar ”mindfulness” en entydig och avgränsad betydelse. Det gör att olika kurser, böcker eller föredrag kan lyfta fram olika sidor av mindfulness, vilket har lett till förvirring. Det har dessutom dykt upp missuppfattningar som på missuppfattningars vis sprider sig och försöker bli till sanningar.

Här kommer en översikt över två sådana missuppfattningar för dig som vill vara välorienterad i dagens strömningar:

1. Mindfulness innebär att man ska undvika att tänka på det förflutna eller på framtiden

Detta är nog den vanligaste missuppfattningen jag brukar stöta på. För många är mindfulness liktydigt med att lägga märke till hur maten smakar, hur katten känns när du stryker den över ryggen, hur vinden låter i träden.

När vi observerar det som sker inom eller utom oss kommer vårt fokus automatiskt att hamna i nuet, och visst har nuet en stark ställning inom mindfulnesstraditionen. Det är i nuet vi styr våra liv, det är i nuet vi fattar beslut och agerar, därför är det ofta klokt att samla sin kraft och sin uppmärksamhet i nuet, på det vi gör.

Det hindrar inte att vi ofta behöver uppmärksamma det förflutna, eller framtiden, i nuet. Annars kan vi varken planera eller lära av våra erfarenheter.

Det viktiga är att ha uppmärksamheten där den gör mest nytta. Att vara mindful handlar alltså inte om att tvångsmässigt vara i nuet, utan att ta ansvar för hur vi fördelar vår uppmärksamhet mellan det som skett, det som sker, och det vi tror ska ske.

Motsatsen är att exempelvis låta sig störas av ovidkommande minnen (det förflutna tränger sig på) eller att tänka så mycket på vad man ska göra i framtiden när man har vunnit tio miljoner på en trisslott att man försummar möjligheter i nuet att förbättra sin ekonomi.

Mindfulness hjälper oss att vara där vi är, att koncentrera oss på det vi gör eller på dem vi är med, men kan också användas till att blicka bakåt eller framåt med vår fulla uppmärksamhet om det är det vi behöver göra.

2. Mindfulness är flum

Flum brukar vi kalla det som inte är vetenskapligt underbyggt. Under de senaste tio åren har det skett något som jag tycker liknar ett under:

vi kan nu observera hjärnan medan den arbetar! Det gör att vi börjar få svar på frågor om oss själva som dryftats i tusentals år.

Mindfulness verkar bygga upp väsentliga delar av hjärnan, exempelvis hippocampus och främre delen av vänster pannlob (Foto: iStockphoto/Raycat)

Särskilt intressant för mig är studier av vad som händer i hjärnan när vi tränar den med mindfulness. Resultaten är hoppingivande och spännande. Att träna olika delar av hjärnan visar sig vara som att träna olika muskler, och mindfulness verkar bygga upp riktigt väsentliga delar av våra hjärnor, exempelvis hippocampus där flertalet nya nervceller bildas, och främre delen av vänster pannlob, den som är aktiv när vi är glada och tillfreds.

Nobelpristagare som Elizabeth Blackburn skäms inte över att forska på mindfulness. Jag hoppas att den seriösa forskningen som pågår snart kommer att få flumstämpeln att blekna.

Sammanfattningsvis är mindfulness ett sätt att leva, ett sätt att förhålla sig till sig själv och omvärlden. Det bygger på att vi tar ansvar för hur vi ser på världen och oss själva, och därmed för våra tankar, känslor och handlingar.

Med mindfulness kan vi stänga av hjärnans autopilot och styra oss själva i nya spännande riktningar.

Till sist säger mindfulnesstraditionen hur vi ska förhålla oss till oss själva och andra: med medkänsla, inlevelse och omtanke. Den som tränar blir rikligt belönad!

Böcker av Åsa Nilsonne:
Vem är det som bestämmer i ditt liv? – Om mindfulness (Natur & Kultur)

Mindfulness i hjärnan (Natur & Kultur)

Zelda och meningen med att ha hund (Natur & Kultur)

Bloggar:
www.nilsonne.se
http://valpenborderline.blogspot.com

Kurser i mindfulness för hundägare tillsammans med Memea Mohlin:
http://memea.se

Läs fler artiklar om: Gästkrönika

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren: Åsa Nilsonne är psykiater, leg. psykoterapeut och professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hon är författare till flera böcker, bland annat "Vem är det som bestämmer i ditt liv? - Om mindfulness", "Mindfulness i hjärnan" och ”Zelda och meningen med att ha hund”. Dessutom har hon skrivit flera deckare. Följ hennes blogg på http://www.nilsonne.se och på den mindfulnessinspirerade hundbloggen http://valpenborderline.blogspot.com. Åsa ger även kurser i mindfulness för människa och hund tillsammans med hundägarecoach Memea Mohlin, http://memea.se.

RSSKommentarer (3)

Lämna ett svar | Trackback

  1. Lennart skriver:

    Mycket bra och välbehövligt klargörande. Om jag tänker på framtiden och blir nu MEDVETEN om att jag gör det så är jag observerande här och nu om mina tankar som är om framtiden. Jag är alltså här- och närvarande i nuet trots att mina tankar handlar om framtiden.

    Beträffande senaste hjärnforskningen så är det så skönt att se att meditation, mindfulness och andra hjärnträningar som NLP faktiskt har effekt och kopplingar till hjärnan. Men när ska vetenskapen lära sig av sig själv? Att bara för att det inte är vetenskapligt bevisat idag så kan det bli det i framtiden. Mörk materia i rymden kom som en hypotes redan 1930 och häcklades i 60 år! Idag vet alla vetenskapsmän att det finns. Men ingen har en aaaning om vad det är! Bra exempel att dra för skeptiker…

  2. Bertil Törestad skriver:

    Probemet är att mindfulness inte används alls som begreppets skapare Ellen Langer ville. Inslaget av österländskt visdomstänkande tog hon avstånd ifrån. Mindfulness innebär ett tillfälligt, medvetet iakttagande av verkligheten, mindfulness det vanliga tillståndet när vi går på rutin med s.k. automatiserat intag av information.

    Så här går det när begrepp hamnar i marknadens nät och kommersialiseras.

  3. Mikael Hägne skriver:

    Rätt! Att vara i nuet har inget med tankar att göra. Det har med medvetandet att göra. I det kan man observera både tankar känslor och intryck.

    Ni är ju riktigt sprituella i det här nätmagasinet, även om ni kanske kallar det för något annat!;-)

    Finns en intressant nätvideo på TED om en hjärnforskare som fick stroke och gjorde en upptäckt!

Kommentera




Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.