Trender 2014 -
Publicerad: 23 januari 2014 05:37
Blir det här ett märkesår, när kollaborativa robotar får sitt genombrott, den sociala och ekonomiska ojämlikheten hanteras och datorerna berättar för oss vad vi vill innan vi kommit på det själva?
Säg god dag till Baxter och adjö till jobbet
ROBOTVERKLIGHETEN KOMMER NÄRMARE: 2014 kan mycket väl bli ett genombrottsår i stor skala för den första vågen av humanoida robotar, som inte måste stängas in i speciella utrymmen, utan tvärtom fungerar utmärkt tillsammans med människor.
Vi har skrivit om Baxter förut, men då mer som en framtidstrend. Nu är det blodigt allvar, något som uppmärksammas alltmer av internationell media.
The Economist använder Baxter som ”omslagspojke” i sitt kvartalsmagasin kring teknik och pratar om ”The rise of the collaborative robot”. Man konstaterar att det optimala är samarbete mellan människa och robot och ger exempel inte minst från bilindustrin, där såväl BMW som GM börjat använda robotar som kan samarbeta med människor.
Baxter från Rethink Robotics har fått mest uppmärksamhet, men har konkurrens från till exempel danska Universal Robots, vars robotar visserligen är enarmade, men ändå synnerligen användbara.
Tim Harford i Financial Times drar ett antal dystra slutsatser, med utgångspunkt från Tim Bynjolfssons och Andrew McAffes bok The Second Machine Age, som just kommit ut och förväntas bli en kioskvältare inom facklitteraturen under 2014.
Harford menar att datorerna nu nått en kritisk punkt då de kan börja ta över enklare vardagssysslor som att städa, men också mer avancerade uppgifter som att köra bil. Självklart kommer det att påverka våra jobb.
Han målar därför upp en drastisk framtidsbild med människor som trots att de både vill och kan jobba inte har något ekonomiskt värde som anställda.
Dystrare än så kan det knappast bli. Här gäller det att tänka kreativt, för samtidigt som många av dagens arbetstillfällen uppenbarligen kommer att försvinna och det ganska snabbt, så skapas det hela tiden nya. Vad är det i din sektor som inte kan automatiseras, utan tvärtom mår bäst av lite mänsklig närvaro? Och vilka nya möjligheter skapas i skärningspunkten människa/robot?
Ojämnlikhet som trend eller norm?
GATSBYKURVAN: Visst är det fortfarande några datanördar, idrottare och artister som slår igenom och blir jätterika. Vi andra däremot verkar mest stå och stampa eller halka bakåt i karriären och välfärden. Vad innebär det?
Ojämnlikheten seglar upp som en av de viktigaste frågorna i land efter land, inte minst under supervalåret 2014. I USA har ojämnlikheten redan avgjort ett val. New Yorks nyinstallerade borgmästare, Bill de Blasio vann en jordskredsseger på att lova bättre fördelning med högre skatter för de rikaste på Manhattan och mer pengar till fattigare stadsdelar.
I ett land där de rikaste 10 procenten äger 80 procent av alla förmögenheter är fördelningspolitik ändå ett rött skynke för många. Superkonservativa Fox News oroar sig för att president Obama och demokraterna ska göra inkomstskillnaderna till en valfråga i kongressvalet i november.
Ett sätt att mäta ett samhälles ojämlikhet, som alltmer kommit i fokus, är den så kallade Gatsbykurvan (döpt efter rollfiguren i Den store Gatsby). På ena axeln finns den sociala rörligheten i samhället och på den andra Ginikoefficienten, som är ett ekonomiskt mått på ojämlikheten, till exempel i inkomstfördelning, hos en befolkning.
USA, Storbritannien, Italien och Spanien placerar sig i ”fel” del på kurvan, medan vi här i Norden som vanligt är bäst i klassen.
Spelar roll undrar kanske någon? Jo, ett ojämnlikt samhälle innebär problem med sammanhållningen och tilltron till olika institutioner som lagar, skatter, osv, Risken för korruption och klientelism ökar och tillväxten minskar. Utmaningen är att hitta en fungerande balans mellan individens frihet och samhällets gemensamma behov. Det mesta pekar för övrigt på att samma diskussion kommer att föras i den svenska valdebatten under året, trots att vi innehar bästa platsen på Gatsbykurvan.
Paketen från himlen
DRÖNARSAMHÄLLET: Den här trenden får garanterat inte sitt genombrott under 2014, men när det väl händer blir effekterna så stora att det kan vara klokt att ta reda på lite mer om de civila drönarna redan nu.
Drönare har hittills mest förknippats med kriget mot terrorister i Afghanistan och andra avlägsna trakter. Men det är det civila samhället som kommer att få störst nytta av dessa små obemannade, flygande farkoster till allt från övervakning av bondens åkrar till att göra skateboardfilmer i mörker.
Tidigare var de civila drönarna mest en kul idé, men det ändrades när Amazons grundare Jeff Bezos strax före jul i en intervju med CBS 60 minutes avslöjade företagets planer på halvtimmesleveranser med hjälp av octocopters. Bezos själv tror att det kommer att dröja högst 4-5 år innan det blir verklighet. Tekniken finns redan – det är lagstiftarna som måste övertygas.
Återigen – Spelar det någon roll? Återigen är svaret Ja! Ett samhälle med drönarlogistik påverkar infrastrukturen dramatiskt och skapar vinnare och förlorare. Perifera köpcentra – förlorare. Små gulliga stadsbutiker – vinnare. Förorter och landsbygd – vinnare. Höghus i citykärnan – förlorare, osv. Fundera själv på vad drönarna skulle innebära för din verksamhet?
Innan du fattar något själv
PREDICTIVE INTELLIGENCE: Mobiler som ligger ett steg före och agerar i ditt ställe, baserat på dina digitala aktiviteter, kan få sitt genomslag på bredare front redan i år. Är det bra eller dåligt?
Vad gör du när din smartphone börjar tänka åt dig? Piper till mitt under mötet och viskar att nu har Trafikverket schabblat igen, så ditt tåg är inställt och du måste avsluta nu för att hinna med ett tidigare flyg som mobilen bokat in dig på, utan att fråga dig först?
Eller konstaterar att, givet dina senaste e-mail och SMS till den person du just ska äta middag med, så är en annan restaurang än den du valt varmt att rekommendera. Mobilen har därför tagit sig friheten att boka ett fönsterbord där och avbokat din reservation.
Virtuella personliga assistenter som Apple’s Siri och Google Now börjar sakta blir vardag, åtminstone för de teknikfrälsta. De är inte speciellt bra på svenska än så länge, men det kommer.
Kommer gör också nästa våg av datoriserade hjälpredor och då kan man börja tala om ”predictive intelligence”. Hit hör till exempel apparna Osito,/L3/ och ReQall /L4/ som ”ger dig information som förenklar ditt liv”. Aktuella trafikläget, väder, din kalender, joggingrundan och planerade resor står på dagordningen nu, men på sikt växer utbudet i takt med att du använder mobilen som bank, inköpsställe, och så vidare.
I dag ger Predictive Intelligence anledning till diskussioner om var gränsen går mellan bekvämlighet och effektivitet å ena sidan och integritet å den andra. Det troliga är att i takt med att dessa hjälpredor blir vardagsvanliga så avtar den diskussionen, även om den knappast försvinner helt. Men om vi tycker att dagens effektivitetskrav är alldeles för höga så är det nog en mild västanfläkt mot morgondagens och då lär vi behöva all hjälp vi kan få.
Bengt Wahlström
Om krönikören: Bengt Wahlström har över ett kvarts sekels erfarenhet av samarbete med många hundra företag, kommuner, landsting, myndigheter, organisationer och verksamheter i Sverige och utomlands. Tillsammans med uppdragsgivaren byggs en fungerande och lönsam omvärlds- och framtidsstrategi.
Företag & Framtid AB tillhör pionjärerna inom trendspaning och omvärldsanalys. Företaget arbetar med alla former av omvärldsanalys och trendspaning, från stora, internetbaserade bevakningssystem som kan anpassas till tusentals användare, till personlig rådgivning i omvärlds- och framtidsfrågor för ledningsgrupper eller enskilda beslutsfattare. Exempel på tjänster: Skräddarsydda omvärldsrapporter, nätverk & mötesplatser, rådgivning & bollplank, hearings & workshops, seminarier & föreläsningar, utbildningsprogram & metodkurser, nätbaserade omvärldsbevakningsverktyg.