Lycklig personal gör bättre jobb

En lycklig människa är mer kreativ skriver Kajsa Asp Jonson

Publicerad: 1 november 2010 00:01

Hållbar utveckling nämns ofta i samband med miljö och resurser. Vi behöver även bli mer medvetna om våra inre resurser och se till hållbarheten i oss själva. Livsstilen är avgörande för hur långe vi håller, hur vi mår och om vi kan göra det vi gör med själ och hjärta.

Dåliga matvanor och för lite rörelse är som gruskorn i en motor. Om man inte rengör och smörjer motorn fungerar den sämre och slits ut fortare. Genom att träna lite mer, äta lite mer frukt och grönsaker och mindre kakor, godis och andra mindre bra mellanmål, kan du rensa bort gruset i maskineriet och få motorn att fungera mer effektivt – och hålla längre.

Många går omkring med ständigt dåligt samvete för sin livsstil, men förmår ändå inte ändra sitt beteende eftersom man saknar motivation för att göra den kraftansträngning man tror krävs för att göra allting “rätt”.

Det verkar som att det bara finns två lägen: ON eller OFF. Antingen tränar man fem dagar i veckan eller så tar man bilen vart man än ska, och sitter stilla så mycket som möjligt. Antingen äter man pizza, godis och chips varje dag eller så äter man veganskt. Eller följer någon suspekt diet som går ut på att utesluta allt man gillar, och plåga sig under en kort period (längre än så brukar man inte stå ut) för att sedan ännu en gång känna att man har misslyckats.

Jag antar att det är quick-fix-samhället som genomsyrar även detta område – att man både vill ha kakan och äta den. Rent bokstavligt. Jag vill inspirera och hjälpa människor bort från allt-eller-inget-tänket som idag finns hos alltför många människor. Små förändringar vid många tillfällen gör stora skillnader i det långa loppet.

Mat och motion är ofta två källor till dåligt samvete, vilket är väldigt synd eftersom det kan vara två fantastiska källor till glädje, livslust och kreativitet. Att röra på sig skapar en lång rad friskhetsreaktioner i kroppen, bland annat blodflödet till hjärnan (mer syre och näring till cellerna!), blodfetterna (mindre risk att drabbas av hjärtkärlsjukdomar), musklerna (ger dig bättre hållning och du slipper ha ont i otränade överbelastade muskler och leder). Och inte minst, så mår kroppens viktigaste muskel – hjärtat – mycket bättre.

Den som rör på sig har ett högre energibehov, vilket betyder att man kan äta mer utan att gå upp i vikt. Om man då äter bra mat för sin ”energiintagsbudget” får man automatiskt i sig mer av de näringsämnen (bl a vitaminer, mineraler, fettsyror, fibrer och antioxidanter) som man behöver varje dag.

Att röra på sig mer måste inte innebära att du tränar i den bemärkelsen att du byter om och utför en motionsaktivitet, det kan också vara att du hoppar av bussen några hållplatser tidigare eller parkerar bilen lite längre bort än du brukar. Allt som innebär att du är mindre stilla än tidigare räknas som fysisk aktivitet.

Hunger är en av våra starkaste drivkrafter. Den som är hungrig har siktet inställt på att hitta mat, och alla hinder på vägen röjs undan med vassa armbågar och bitska utskällningar (jag kallar det att vara mat-ilsk). Den som är proppmätt blir seg och vill helst lägga sig och sova middag innan han tar itu med sina uppgifter (=paltkoma). Med ett jämnt blodsocker blir man både piggare, trevligare, mer skärpt och fokuserad på jobbet. Kroppen och hjärnan får den näring som behövs för att fungera optimalt.

Färgstarkt är också hälsostarkt. Färgpigmenten främjar cellernas regelsystem. (Foto: Kajsa Asp Jonson)

Mat med mycket grönsaker och frukt i olika färger innehåller många olika vitaminer och antioxidanter. Det är klart man blir lyckligare av den typen av mat, än av tråkig snabbmat som saknar tuggmotstånd, som lägger sig som en tung massa i magen, och som får en att känna sig seg och trött. Grönsaker och rotfrukter gör att man blir mätt på en lagom stor energimängd, och man laddar med lagom mycket energi – man känner sig pigg, smart och alert. Mat som dessutom ser god ut och doftar gott stimulerar ännu fler sinnen – kanske är det därför man faktiskt även forskningsmässigt kan visa att man blir lycklig av nyttig mat.

Maten på arbetsplatsen är inte bara en viktig trivselfaktor, det är dessutom en betydelsefull konkurrensfördel. En lycklig människa är mer kreativ och har ett helt annat driv än en som är less på livet. Genom att erbjuda väl sammansatt lunch och bra mellanmål – kanske till och med frukost – så kommer människor inte bara att hålla sig friskare, de kommer dessutom att trivas bättre med varandra och utföra sitt arbete mer felfritt. Färre sjukdagar och färre misstag innebär bättre lönsamhet eftersom flödet i produktionen blir bättre.

Lycklig personal gör ett bättre jobb, det är jag helt övertygad om.

Kajsa Asp Jonson
Mersmak Kommunikation

Krönikören är dietist, journalist och personlig tränare. Hon håller föreläsningar och workshops, arbetar med journalistuppdrag och personlig rådgivning samt är konsult inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Du kan läsa mer om Kajsa och de tjänster hon erbjuder på www.kajsaasp.se. Kajsa driver också en blogg: http://kajsaasp.wordpress.com

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera




Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.