Vill du bli ledare?

Nina Jansdotter, ledarskapscoach

Publicerad: 1 november 2010 00:01

Ledarskap kan locka på många plan. Man kan påverka sitt jobb mer, lönen är ofta bättre än som ”vanlig” anställd, det ger prestige och spännande, utvecklande utmaningar med möjlighet att växa som människa. Är ditt nästa karriärsteg att bli ledare? Här kommer sju klargörande frågor så att du blir ännu mer klar över vem du är och vad du vill.

1. Vad är det som lockar med ledarrollen?
Ta dig själv en ordentlig funderare på varför du vill bli ledare. Är det för att lönen är bättre? För att andra ofta blir imponerade av din fina chefstitel eller är det för att du är genuint intresserad av att leda och få människor att växa? Ju mer klar du är över dina grundläggande ledarskapsvärderingar desto stabilare grund har du att stå på den dagen du sitter på chefsstolen.

2. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar?
Det är givetvis inte bara guld och gröna skogar att bli chef. Det är bra att vara medveten även om de negativa bitarna med att leda andra. Gör en egen plus- och minuslista så blir du mer klar över vad du vill egentligen och hur du ska hantera eventuella svårigheter i ditt framtida ledarskap.

3. Vad utmärker din ledarstil?
Bra ledare har också god självkännedom. Att du vet vem du är är en viktig förutsättning för att du ska göra ett bra jobb som ledare. Vilka är dina främsta styrkor? Vilka är dina svagare sidor? Hur skulle du kunna utvecklas lite till så att du är ännu mer rustad?

4. Vad är det som krävs?
Gör en ordentlig omvärldsanalys så att du förstår vad som krävs för att bli ledare i din organisation. Vem mer vill också ta chefsklivet? Hur ser gången för ledarutnämningar ut? Kommer det att bli några tjänster lediga inom rimlig tid eller ska du söka dig vidare externt? Hur länge är du beredd att vänta innan du på allvar ser dig om efter annat jobb?

5. Hur kan du sälja in dig själv ännu bättre?
Håll dig framme och visa vad du vill. Tala om vad du har för planer för din chef på utvecklingssamtalet så ni tillsammans kan göra en plan. Var tydlig med vad du vill och vilka mål du satt upp. Visa framfötterna! Be om hjälp och stöd. Prestera genom att du tar på dig mer ansvar och visar att du klarar av det.

6. Vilka kontakter kan hjälpa dig fram?
Nätverka dig till rätt kontakter. Ett bra kontaktnät är guld värt när du vill ta dig framåt i karriären. Bli vän med ”rätt” människor på företaget, det vill säga de som du vill hjälpa och som vill stötta dig tillbaka. Skaffa gärna en mentor (intern eller extern) som visar dig vägen i maktens korridorer. Se alltid till att dina relationer blir win-win, alla ska vinna på att ni hjälps åt. Ensam är sällan stark och samarbete brukar löna sig mer än att var och en springer sitt eget race.

7. Vad behöver du mer lära dig?
Kunskap är aldrig tung att bära så hamstra allt du behöver veta för att bli en så bra ledare du bara kan. Gå olika ledarskapsutbildningar och läs böcker. Vidareutbilda dig hela tiden. Studera både positiva och negativa ledarförebilder och bygg din egen profil utifrån dina observationer. Härma efter det som du gillar men skapa dig din egen stil. Du är bäst på att vara du och den insikten ska du ta med dig i ditt eget ledarskap.

Nina Jansdotter
Ledarskapscoach

Krönikören är författare till en lång rad böcker inom personlig utveckling. Just nu är hon aktuell med lanseringen av en ny, innovativ CV-site: www.opencvprofile.se. Du kan också läsa mer om coaching på www.ninajansdotter.com.

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.