Haren och sköldpaddan

Bosse Westermark

Kanske har du hört fabeln om haren och sköldpaddan? Haren hånade sköldpaddan och sade: – Vad långsamt du går! Jag förstår inte att du överhuvudtaget bryr dig om att gå. När du äntligen kommit fram är allt redan över.

– Jasså, tycker du det, sade sköldpaddan och fortsatte:
– Men då kanske vi ska anordna en tävling och se vem som tar sig fram fortast. Jag slår vad om att jag är snabbast!
Haren skrattade och sade:
– Ja, det lär ju bli en lätt match!

En jury bestående av lejonet, elefanten och giraffen tillsattes och start och mål bestämdes. Så kom den stora dagen när det hela skulle avgöras. Haren hoppade snabbt iväg och sköldpaddan paddlade enträget och målmedvetet på.

Efter en stund kände sig haren lite trött av allt hoppande. Han vände sig om och kunde konstatera att sköldpaddan inte syntes till. Asch! tänkte han, det tar ju hundra år för den stackarn att komma ifatt, så jag lägger mig här i skuggan och tar en liten lur.

När han vaknade igen tittade han återigen efter sköldpaddan, men den syntes inte till. Jag ligger nog långt före, tänkte han och skuttade på mot målet. Men efter ett tag kände han en gnagande oro och ökade takten.

Efter att ha passerat en kulle kunde han besviket konstatera att sköldpaddan redan fanns vid målet och väntade på honom tillsammans med juryn.
– Du förlorade vadet, sade sköldpaddan. Haren var alltför andfådd för att kunna svara.

Fabeln är djurens sätt att försöka förmedla någonting väsentligt till oss människor. En del av naturen sänder ett budskap till en annan del. Vad kan vi då lära av denna berättelse? Kanske handlar det om medvetenhet.

Symboliskt skulle man kunna tolka fabeln som att haren efter ett tag hamnar i omedvetenhet. Han är inte längre riktigt vaken. Förblindad av sin vilda framfart har han mist förmågan att göra medvetna, långsiktigt hållbara val. Farten ger honom skygglappar.

För sköldpaddan går det långsamt, men å andra sidan är varje liten rörelse ett steg i rätt riktning. Varje steg bygger på det föregående och fokus släpps inte ur sikte. Eftersom sköldpaddan rör sig långsammare kan han uppfatta mer av vad som händer längs vägen. Han har tid att reflektera över sin färd, och vart han är på väg. Det är genom att uppmärksamma vägen som vi lär oss, utvecklas och blir medvetna. Vägen visar oss hur vi ska ta oss fram. Långsamt är långsiktigt.

Haren, som ständigt upplever tidsbrist, försöker pressa in så många aktiviteter som möjligt i sin dag. Sköldpaddan gör det motsatta. Han fokuserar på att välja bort, så att endast de allra mest värdefulla aktiviteterna återstår. Dessa utför han å andra sidan med omsorg, närvaro och vördnad.

Sköldpaddans förhållande till tiden skapar utrymme för kvalitet, service, kreativitet, genuin kontakt, lärande och hälsa. Det ger plats för äventyret och det oväntade. Och sist men inte minst: Nöjet att njuta av färden.

Hållbar varelse

Läs fler artiklar om: Ett nytt ledarskap

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera




Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.