Miljöbästa Bil 2017

Renault Zoe och Tesla Model S är miljöbästa bilar 2017.

Renault Zoe är “bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi”, medan Tesla Model S tog hem segern i kategorin “bästa valet för företaget”. Model S segrade dessutom i kategorin “folkets val”.

Renault Zoe kostar från 220.000 kronor och Tesla Model S blir din för 810.000:-. Båda har upp till 40 mils räckvidd.

Det är föreningen Gröna Bilister som varje år utser Miljöbästa Bil. I år var det 39 bilmodeller i startfältet, fyra fler än förra året. Hälften av dem var gasbilar och endast en etanoldriven.

Enbart bilar som kan köras utan fossila bränslen och som har fått 5 stjärnor i Euro NCAP´s säkerhetstest får ställa upp som kandidater.

- I ljuset av klimathotet och att bilförsäljning fortsätter att slå nya rekord där 96 av 100 bilar körs fossilt, är listan mer aktuell än någonsin. Med utmärkelsen Miljöbästa Bil vill vi uppmärksamma bilar som är fossilfria, energisnåla och säkra och på så sätt visa att tekniken är här. Allt fler bilister kan lämna det fossila hjulspåret och istället bli “gröna bilister” säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant.

Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi

Första pris: Renault Zoe (elbil)
Andra pris: Nissan Leaf (elbil)
Tredje pris: Volkswagen Passat GTE (laddhybrid)

Juruns motivering: Renault Zoe visar att elbilar nu kan ha en rejäl räckvidd utan att kosta skjortan, att de kan vara kvicka och ändå energieffektiva, och att de kan vara små men ändå rymliga och säkra. Renaults starka satsning på elbilar gör dessutom att Zoe har en trygg framtid på begagnatmarknaden. Ett utmärkt val för den som vill ta ett stort men enkelt kliv i grön riktning och en mycket värdig Miljöbästa Bil!

Renault Zoe, segrare i kategorin bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi. (Foto: Renault)

Bästa valet för företaget

Första pris: Tesla Model S (elbil)
Andra pris: Skoda Octavia G-tec (gasbil)
Tredje pris: Nissan Leaf & Renault Zoe (elbilar)

Juruns motivering: Tesla Model S är själva symbolen för hur attraktivt det är att byta till eldrift, och som förmånsbil eller för egenföretagaren är totalkostnaden mycket mer attraktiv än vad prislappen antyder. Dessutom finns knappast något tydligare sätt att signalera ”vi bryr oss om miljön” än att åka Tesla. En mycket värdig Miljöbästa Bil för företaget!

Tesla Model S, segrare i kategorin bästa valet för företaget. (Foto: Tesla Motors)

Folkets val

Första pris: Tesla Model S med fyrhjulsdrift (elbil)
Andra pris: Tesla Model X (elbil)
Tredje pris: Tesla Model S med tvåhjulsdrift (elbil)

Segraren i folkets val koras via en öppen omröstning i regi av tidningen Auto Motor & Sport. Liksom tidigare år vann Tesla Model S även denna gång omröstningen.

– Tesla är fortfarande ensamma om att erbjuda miljöbilar för bilentusiaster. Dessutom har man byggt upp en egen infrastruktur som gör det möjligt att åka långresor med en elbil. Folkets val föll på Model S trots att det finns en ny suv kallad Model X. Och jag håller med, Model S är en bättre bil än Model X. Övrig bilindustri har vaknat till – snart kommer det tuffa konkurrenter, sammanfattar jurymedlemmen Alrik Söderlind, chefredaktör på tidningen Auto Motor & Sport.

Fakta
Utmärkelsen Miljöbästa Bil har delats ut av föreningen Gröna Bilister sedan 1994. Syftet är att lyfta fram de bilmodeller som har de allra bästa miljö- och säkerhetsegenskaperna. Utmärkelsen speglar världens mest omfattande granskning av miljöbilar.

Gröna Bilister grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF. Föreningen arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken.

Medlemmarna i juryn: Mattias Goldmann: VD, Fores med 2030-sekretariatet, samt mångårig biltestare för Gröna Bilister; Mattias Hedberg, chef kvalitet och miljö på Atea Sverige; Anna Pettersson, stationsansvarig på Opus Bilprovning; Eva Sunnerstedt: enhetschef, Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad samt Alrik Söderlind: chefredaktör på tidningen Auto Motor & Sport.

Läs fler artiklar om: Tjänstebil

Mer om:

Dela:
Följ:
Rekommendera:
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.