Miljöbästa Bil 2016

Elbilen Nissan Leaf tar hem en dubbelseger i utmärkelsen Miljöbästa Bil.

Det är föreningen Gröna Bilister som varje år utser Miljöbästa Bil. I år var det 35 bilmodeller i startfältet.

Tesla Model S, även det en elbil, blev dubbelsegrare i grenen “Folkets val”.

Förutom i denna gren utses Miljöbästa Bil i år i två tävlingsklasser:

  • Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi
  • Bästa valet för företaget

Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi

Första pris: Nissan Leaf (elbil)
Andra pris: Renault Zoe (elbil)
Tredje pris: Skoda Octavia G-TEC (gasbil)

Juruns motivering: Världens mest sålda elbil har blivit bättre genom att den nu fått längre räckvidd, upp till 25 mil, vilket räcker för de flesta resor. Ska du längre – ta tåget och kombinera med hyrbil/taxi! Har högsta möjliga säkerhetsbetyg och är klart billigare än flera konkurrenter.

Nissan Leaf: Bästa valet för privatbilisten med normal ekonomi (Foto: Nissan Motor Company Ltd.)


Bästa valet för företaget

Första pris: Nissan Leaf (elbil)
Andra pris: Volvo V60 Bi-Fuel (gasbil)
Tredje pris: Tesla Model S (elbil)

Juruns motivering: Leaf signalerar att man tar ansvar! Världens mest sålda elbil har blivit bättre genom att den nu fått längre räckvidd, upp till 25 mil, vilket räcker för de flesta resor. Eldrivna versioner av vanliga kompaktbilar är ungefär lika bra men kostar faktiskt något mer och har dessutom lågt marknadsföringsvärde eftersom det inte syns att dessa bilar är eldrivna.

Nissan Leaf: Bästa valet för företaget (Foto: Nissan Motor Company Ltd.)


Folkets val

Första pris: Tesla Model S med fyrhjulsdrift (elbil)
Andra pris: Tesla Model S med tvåhjulsdrift (elbil)
Tredje pris: Nissan Leaf (elbil)

Segraren i folkets val koras via en öppen omröstning i regi av tidningen Auto Motor & Sport. Liksom förra året vann Tesla Model S även i år omröstningen.
– Tesla har som
inget annat märke drivit på utvecklingen av elbilar genom att föra in passion, körglädje och design i miljöbilsekvationen. Dessutom har man byggt en infrastruktur. All världens premiummärken har äntligen vaknat till liv. Tesla är en drömbil för bilentusiaster, sammanfattar jurymedlemmen Alrik Söderlind, chefredaktör på tidningen Auto Motor & Sport.

Tesla Model S: Folkets val (Foto: Tesla Motors)


– Juryn har haft
en svår uppgift, säger Johanna Grant, ordförande i Gröna Bilister. Det finns numera många bilmodeller som ger lågklimatpåverkan om de används på rätt sätt. Men Nissan Leaf är en mycket värdig vinnare. Att Sveriges miljöbilsexperter placerar den i topp i båda tävlingsklasserna är ett bevis på deras stora respekt för Nissans elbil.

– Sedan får vi inte glömma bort att den miljöbästa bilisten inte alltid sitter i Miljöbästa bil, understryker Johanna Grant. Sätt dig hellre på cykeln eller på tåget när det är möjligt!

Fakta

Medlemmarna i juryn: Mattias Goldmann: VD, Fores med 2030-sekretariatet, samt mångårig biltestare för Gröna Bilister; Andreas Rydell: chef kvalitet och miljö, Atea, samt vice ordförande i IT & Telekomföretagens Hållbarhetsråd; Frances Sprei: Forskarassistent, Chalmers tekniska högskola, med inriktning på hållbar mobilitet; Eva Sunnerstedt: enhetschef, Miljöbilar i Stockholm, Stockholms stad; Alrik Söderlind: chefredaktör på tidningen Auto Motor & Sport.

Utmärkelsen Miljöbästa Bil har delats ut av föreningen Gröna Bilister sedan 1994. Syftet är att lyfta fram de bilmodeller som har de allra bästa miljö- och säkerhetsegenskaperna. Utmärkelsen speglar världens mest omfattande granskning av miljöbilar.

Gröna Bilister grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF. Föreningen arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken.

Läs fler artiklar om: Tjänstebil

Mer om:

Dela:
Följ:
Rekommendera:
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.