Robotarna tar över

Nu på onsdag släpps Robotrevolutionen – Sverige i den nya maskinåldern. En bok om hur digitalisering och robotisering kommer att påverka oss och jobben.

Den forskning som utförts av Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee antyder att vi står inför en lika genomgripande samhällsförändring som när den första maskinåldern slog igenom vid industrialismens genombrott på sjutton- och artonhundratalen.

Skillnaden är att under det skiftet ersattes muskelkraft med maskiner.

Nu handlar det om att ersätta tankeverksamhet med automatisering byggd på en digital revolution som redan är i full gång.

I samband med Brynjolfsson´s och McAfee´s forskning gjorde Stefan Fölster på Reforminstitutet en egen undersökning av hur teknikutvecklingen kommer att påverka svenska arbetstillfällen.

Hans slutsats blev att Sverige kommer att drabbas än hårdare än USA. Över hälften av dagens arbetstillfällen i Sverige kommer att vara borta om 20 år.

Boken lanseras med följande budskap:

“Robotrevolutionen är här, och den förändrar allt.

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten, ger oss filmtips, behandlar oss när vi är sjuka och förvaltar våra pensionspengar.

Men utvecklingen stannar inte där. I sin framfart krossar också robotrevolutionen hela branscher, utplånar jobb utan att lämna några nya efter sig och ställer frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.

Vem blir vinnare och vem blir förlorare i robotarnas tidevarv?

Att som individer, företag och samhällen hantera robotarnas intåg i våra liv är en ödesfråga; likt klimatet eller världens kärnvapenarsenal.

När gränsen mellan människa och maskin suddas ut blir världen sig aldrig lik och det är upp till oss att bestämma hur denna nya värld ska se ut.”

Fakta:
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, är nationalekonom, forskarutbildad vid Oxford, och adjungerad professor vid Kungliga Tekniska högskolan.

Läs fler artiklar om: Nya böcker

Mer om:

Dela:
Följ:
Rekommendera:
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.