Svenska banker mer hållbara
Av: Bosse Westermark
Publicerad: 22 oktober 2015 00:05
De svenska bankerna har blivit mer hållbara visar årets granskning från Fair Finance Guide. Bristerna är dock fortfarande stora, inte minst inom klimatområdet.
Genomsnittsbetyget för de sju banker som granskas har ökat från 22 till 33 procent. Störst uppryckning står Länsförsäkringar för som hamnade näst sist förra året, men i år har mer än dubblerat sitt betyg och klättrat upp till en tredjeplats.
Bäst betyg, 49 procent, får även i år SEB. Trots det är SEB den bank som investerar allra mest i företag som exporterar vapen till Saudiarabien, visar en studie från i mars. Detta trots att det bryter mot principerna i deras egen vapenpolicy.
– Det är få banker och fondbolag som tagit tydlig ställning mot vapenexport till länder som kränker mänskliga rättigheter. SEB är ett av undantagen, därför är det extra anmärkningsvärt att just den banken investerat mest pengar i företagen. Här måste SEB ha mycket bättre koll på sina investeringar säger Jakob König, projektledare på Sveriges Konsumenter, som gjort granskningen.
Hela listan ser ut som följer:
- SEB, 49% (+6%), samma placering som vid förra granskningen
- Nordea, 38% (+13%), upp en placering
- Länsförsäkringar, 36% (+22%), upp tre placeringar
- Swedbank, 30% (+4%), tappar två placeringar
- Skandia, 27% (+9%), tappar en placering
- Handelsbanken, 27% (+15%), upp en placering
- Danske Bank, 25% (+9%), tappar två placeringar
Vid denna granskning har Fair Finance Guide också tagit med två så kallade alternativbanker:
- Ekobanken, 92%
- JAK Medlemsbank, 71%
Högst krav ställer bankerna på mänskliga rättigheter. Områden som berör klimatförändringar och miljö får däremot låga betyg.
Swedbank och Handelsbanken har börjat redovisa sina fonders koldioxidutsläpp, däremot är det fortfarande ingen bank som fullt ut tagit ställning mot de värsta klimatutsläppen, som kolkraft, oljesand eller utvinning av fossila bränslen.
– Det är anmärkningsvärt att bankerna släpar efter på klimatområdet med tanke på att det är en av vår tids mest allvarliga och akuta frågor, där bankerna är nyckelaktörer för att vända utvecklingen. Konsumenterna är väldigt medvetna om klimathotet, men kan fortfarande inte vara säkra på att deras sparpengar inte placeras i klimatvärstingar som kolkraft, säger Jakob König.
Läs mer på Fair Finance Gudie. Här kan du också skicka mejl till din bank för att tala om vad du tycker om deras hållbarhetsarbete, något 5.000 personer redan gjort.
Fakta:
Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ för att öka insynen i hur hållbart bankerna investerar. Bakom den svenska granskningen står Amnesty International, Diakonia, Fair Action, Naturskyddsföreningen och Sveriges Konsumenter. Fair Finance Guide grundades 2009 i Nederländerna och har där framgångsrikt påverkat banker och försäkringsbolag i en hållbar riktning. Från och med 2015 finns Fair Finance Guide i sju länder: Nederländerna, Sverige, Frankrike, Japan, Indonesien, Belgien och Brasilien. Länderna samarbetar genom det nystartade nätverket Fair Finance Guide International.
Läs fler artiklar om: Hållbart företagande
Om författaren: