Korruptionen i Telia

Följetongen TeliaSonera fortsätter med oförminskad styrka. Idag kommer uppgifter från analysfirman Muddy Waters att TeliaSonera kan ha betalat hela 17 miljarder i mutor.

Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea som äger 32 miljoner aktier i TeliaSonera är kritisk.

– Vi visste redan 2005 att hela upplägget var korrupt, nu blir det bevisat gång på gång. Ägarstyrningen i bolaget har fallerat kopiöst, säger han i en kommentar till SvD Näringsliv.

I morgon släpps boken TELIA – Alliansregeringen och korruptionen av Patricia Hedelius.

Det är en sann berättelse om hycklande politiker, hänsynslösa oligarker och korrupta makthavare. Nepotism, hot och mutor förekommer flitigt, liksom avlyssning och kränkande av mänskliga rättigheter. Miljardbelopp byter ägare utan att vare sig sanktioneras eller redovisas. Vissa människor dör och andra försvinner spårlöst.

För första gången avslöjas hur den tidigare ledningen agerade och hur nuvarande vd Johan Dennelind har misslyckats med att identifiera ljusskygga aktörer som bolaget samarbetar med.

“Ledningen konstaterar samtidigt att man har gjort stora förbättringar gällande ägarstyrning och hållbarhetsarbete, vilket är en helt annan bild än den som jag presenterar i den här boken”, skriver Hedelius.

I TELIA – Alliansregeringen och korruptionen får du reda på spelet bakom kulisserna och bakgrunden till TeliaSoneras tvärvändning och beslutet att lämna marknaderna i Eurasien.

Fakta
Patricia Hedelius är börskrönikör och ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare arbetat på Dagens Nyheter och Affärsvärlden. Som utbildad finansekonom vid Stockholms universitet startade hon sin karriär som rådgivare i företagsaffärer och började arbeta som ekonomijournalist på världens största nyhetsbyrå, Reuters. Patricia har bland annat följt och granskat de stora svenska bankerna i finanskrisen liksom riskkapitalbolagens många affärer och deras vinster i välfärdsbolag.

Läs fler artiklar om: Nya böcker

Mer om:

Dela:
Följ:
Rekommendera:
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.