Örebro miljöbäst

Foto: Örebro kommun

På andra plats kommer Lomma medan Göteborg knep bronsplatsen. Malmö, som varit etta både 2014 och 2013 rasar i år till 23:e plats.

Spridningen är stor bland Sveriges kommuner, årets vinnare stannar på 47,3 poäng medan Nordmalings kommun endast lyckas samla ihop 1,8 poäng av maximala 59.

Det är tidskriften Miljöaktuellt som varje år utser Sveriges bästa miljökommun.

Örebro har varit på pallplats flera gånger och nu lyckas man för första gången ta hem guldet. Det är ett gediget hållbarhetsarbete som ligger bakom. Några åtgärder som ligger bakom segern:

 • Utfärdande av gröna obligationer på 750 miljoner som investeras i vindkraft, koldioxidneutral förskola och solel
 • En placeringspolicy som utesluter fossila investeringar
 • Kunskapscentrum för restaurering av våtmarker

Ett av Örebros mål är att minska den kommunala organisationens klimatbelastning med 40 procent till år 2020, ett annat att kommunen ska vara klimatneutral 2030.

Örebro inbjuder andra kommuner att rakt av kopiera kommunens policy för uteslutande av fossila investeringar från deras webbplats.

Örebro är Sveriges bästa miljökommun 2015 (Foto: Örebro kommun)

Kommunen driver också programmet “klimatsmart vardag” där invånarna varje månad inspireras till att tänka i nya hållbara banor, bland annat att reflektera över sin konsumtion. Det ledde till att kommunens affärsmän och lokaltidningens ledarredaktör ilsknade till.

– Ibland blir debatten så förenklad, som om en hållbar konsumtion och handel skulle vara oförenligt. Det är ganska enkelt att förstå att vi förbrukar alldeles för mycket resurser. Vi kör på konsumtionens motorväg i full fart framåt utan att reflektera vart vi är på väg. Vi får inte vara rädda att ta den här diskussionen. Vi måste lita på att människor vill ta kloka beslut, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) med ansvar för näringsliv, miljö och mänskliga rättigheter till Miljöaktuellt.

Örebro styrs av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i koalition.

Utvärderingen utgår från Miljöaktuellts egen enkät, men tidningen har även tagit hjälp av andra organisationers utvärderingar i rankningen. Bland andra har Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Energimyndigheten, Boverket, Ekomatcentrum, Håll Sverige Rent och Vattenmyndigheterna bistått med utvärderingsparametrar.

Topplistan

 1. Örebro (47,3)
 2. Lomma (46,4)
 3. Göteborg (45,9)
 4. Västerås (45,9)
 5. Karlstad (45,7)
 6. Stockholm (45,3)
 7. Uppsala (44,7)
 8. Kristinehamn (44,7)
 9. Upplands Väsby (44,3)
 10. Östersund (44,2)


Bottenlistan

 1. Nordmaling (1,8)
 2. Surahammar (4,0)
 3. Vingåker (4,8)
 4. Dorotea (5,1)
 5. Ånge (5,1)
 6. Vadstena (5,3)
 7. Solna (5,6)
 8. Ljusnarsberg (5,8)
 9. Bräcke (6,1)
 10. Kiruna (6,2)

Hela listan

Läs fler artiklar om: Hållbart samhälle

Mer om:

Dela:
Följ:
Rekommendera:
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.