Miljöbästa Bil 2015

Tesla Model S utses till Miljöbästa Bil 2015.

Det är första gången en elbil vinner utmärkelsen.

Miljöbästa Bil arrangeras av föreningen Gröna Bilister, i år i samband med seminariet Hållbar mobilitet – Bilen, Bränslet och Beteendet.

I år var det 31 bilar i startfältet, fördelade på 13 gasbilar, 7 elbilar, 7 laddhybrider och 4 etanolbilar. Volkswagenkoncernen dominerar stort med hälften av alla kandidater. Bland annat deltog fyra olika versioner av Golf.

– Det är glädjande att vi får ett fylligt startfält med över 30 bilar trots våra tuffa krav, sade Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant inför seminariet. Det visar att bilindustrin är med på tåget mot en hållbar trafik.

Nytt för i år är kravet på att bilarna måste kunna köras förnybart. Det grundar sig på det politiska beslutet att fordonsflottan ska vara fossiloberoende år 2030.

Man ställer också krav på energieffektivitet.
– I år kräver vi att en normal femsitsig bil drar högst 60 kWh per 100 km, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för Gröna Bilister. Det motsvarar 6,8 l bensin. Svångremmen kommer att dras åt ytterligare kommande år.

Att Tesla Model S vinner utmärkelsen Miljöbästa Bil är en riktig skräll. Vi talar om en premiumbil i prisspannet 650.000 till 1 miljon som i sin mest kraftfulla version gör 0-100 på 3.4 sekunder. Porsche 911 GT3 har alltså inte en chans, och då handlar det ändå om en 4-dörrarsbil med plats för fem personer och rejält med bagage.
– Det är som att bli ivägskjuten från ett hangarfartyg, sade Teslas grundare Elon Musk till Automotive News.
Vem trodde det om en elbil för bara något år sedan?

I elbilarnas förlovade land Norge är Tesla Model S för närvarande landets fjärde mest sålda bil med 3.500 registreringar till och med september. Här i Sverige har 181 stycken registrerats till och med oktober.

Slår du till på någon av de dyrare versionerna ingår elen kostnadsfritt – genom Teslas eget nät av snabbladdare som nu byggs ut i många länder. Och så kommer det förbli för alltid har Musk lovat i en videointervju.

– Tesla Model S är en mycket värdig vinnare, framhåller Martin Prieto Beaulieu. Tesla har tagit världen med storm med sin pionjäranda. Model S är en fullstor elbil som har nästan lika lång räckvidd som en vanlig bil. Nu följer resten av bilvärlden efter. Det kommer inte att dröja länge innan priserna på elbilar faller.

Tesla Model S är Miljöbästa Bil 2015 (Foto: Tesla Motors)

Storsäljaren bland supermiljöbilarna Mitsubishi Outlander PHEV får dela andraplatsen med nykomlingen Volkswagen Golf GTE, bägge laddhybrider.

Tredjeplatsen delas mellan gasbilen Subaru Legacy Boxer-CNG och elbilen Volkswagen e-Golf.

De nominerade bilmodellerna utvärderas och rangordnas av fyra jurygrupper:

  • Barnfamiljer – här segrade Subaru Legacy Boxer-CNG
  • Seniorer (personer som är 65+) – vinnare i denna grupp blev Mitusbishi Outlander PHEV
  • Miljöchefer (för resultatet i denna grupp, se nedan)
  • Motorjournalister, som satte Volkswagen Golf GTE främst

Dessutom finns svenska folkets val, en nätomröstning i samarbete med tidskriften Auto, Motor & Sport. Här segrade Tesla Model S.

Det blir alltså fem klassvinnare och en totalvinnare. Jurygrupperna testar bilarna såväl på bana som i vanlig trafik.

Talespersonen för miljöcheferna, Susanne Bergman, är hållbarhetschef på Hertz. Hon berättar att för dem är klimatpåverkan viktigast och att de därför valt att premiera elbilar.
– Volkswagen e-Golf känns gedigen med en genomtänkt interiör med fina detaljer som exempelvis en greppvänlig ratt. Att köra den var kul, den är pigg och fungerar utmärkt både i stadstrafik och på landsväg. Av elbilarna som fanns på plats så var denna den som sammantaget med klimatpåverkan, räckvidd och pris totalt sett fick flest poäng av oss.

Fyra urvalskriterier har styrt urvalet av kandidater till Miljöbästa Bil 2015:

  • Förnybarhet. Bilen ska vara fossiloberoende. Med detta menas att den ska vara typgodkänd för att köras på ett kommersiellt tillgängligt drivmedel som till minst 75 procent består av förnybar råvara. Vi kallar ett drivmedel kommersiellt tillgängligt om det finns att tillgå på minst 25 publika påfyllnadsplatser i Sverige som är någorlunda geografiskt utspridda.
  • Energieffektivitet. Energiförbrukningen hos en personbil med upp till 5 sittplatser ska vara högst 60 kWh/100 km. (Detta motsvarar en förbrukning per 100 km på cirka 6,8 l bensin, 9,4 l E85 och 4,3 kg metangas.) För fordon med fler än 5 sittplatser för vuxna och för fyrhjulsdrivna fordon sätts den övre gränsen till 75 kWh/100 km.
  • Säkerhet. 5 stjärnor enligt Euro NCAP (år 2009 eller senare), alternativt 5 stjärnor för passagerarsäkerhet och minst 2 stjärnor i fotgängarsäkerhet i äldre tester. Låsningsfria bromsar och antisladdsystem. Bilmodell som inte testats av Euro NCAP men som genom oberoende intyg har visats klara motsvarande krav godkänns.
  • Leverans. Ska kunna lämnas till kund senast under första kvartalet 2015.

Fakta
Utmärkelsen Miljöbästa Bil har delats ut av föreningen Gröna Bilister sedan 1994. Syftet är att lyfta fram de bilmodeller som har de allra bästa miljö- och säkerhetsegenskaperna. Utmärkelsen speglar världens mest omfattande granskning av miljöbilar.

Gröna Bilister grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF. Föreningen arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken.

Läs fler artiklar om: Tjänstebil

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.