Planera för hållbart ledarskap

Kenth Åkerman, Relationsbyggarna

PRV-metoden är ett sätt att fokusera sin tid:

  • Planeringsdagar
  • Resultatdagar
  • Vilodagar

Du behöver ha Planeringsdagar för att se över vad som är viktigt, värdefullt och bråttom att göra. Dagar för reflektion, dagar för att skapa struktur i tillvaron och i din kalender.

Det är nu du väljer bort det som inte behöver göras, stänger av telefon, e-post, teve och annan yttre störning. Det är nu du har tid att reflektera. Boka regelbundet in stunder för planering eller hela dagar.

Exempel: Jag ägnar minst ett par timmar varje vecka åt att planera veckan och månaden som kommer. För mig ingår även här att boka upp möten och se till att veckorna fylls med värdeskapande aktiviteter. Att tid på annan ort fylls med fler möten än bara ett möte, detta för att ta hand om min tid på bästa sätt.

Planeringsdagar kan vara hela dagar då jag planerar in VVV-dagar (Våga Vilja Välja-dagar, dagar då jag gör precis det jag vill), samt skrivardagar (dagar som jag ägnar åt att reflektera, läsa och formulera mina tankar). Samt förstås förbereder inför de resultatdagar som ligger de närmaste två veckorna.

Misslyckas du med att planera, planerar du för att misslyckas.

Resultatdagar är dagar då du producerar och skapar resultat. Det är dagar då “intäkterna” för dig och verksamheten skapas. Dagar då du kan bocka av aktiviteter på den tidigare planerade resultatlistan (den som det flesta kallar “att göra-listan”).

Detta är dagar som kräver energi och koncentration, dagar som för dig framåt. Dessa tillfällen kräver uppmärksamhet, närvaro och fullt fokus på ett annat sätt än planeringsdagarna. Boka in stunder eller dagar då du ska skapa enastående resultat, då är du också mentalt laddad när det är dags. Du vet vad som gäller.

Exempel: För mig kan detta handla om utbildningsdagar, inspirationsföredrag, artikelskrivande, coachning eller möten med uppdragsgivare och nätverket. Dessa stunder och dagar är de jag/verksamheten ska leva av. Kom ihåg: Misslyckande är också ett resultat.

Den sista delen i modellen, V, som står för Vilodagar, är den del som många glömmer bort. Alla behöver kortare eller längre pauser, varför inte en hel dag? En dag då du tillåter dig att vila, njuta och fira. En dag då du kopplar bort allt det andra. Detta är stunder eller dagar då batterierna laddas, idéer kan flöda och nya perspektiv skapas.

Exempel: För mig är fredagar en frekvent vilodag, en dag för återhämtning, ta det lugnt och göra det som faller mig in. Jag kallar det också VVV-dagar som nämndes ovan. Våga. Vilja. Välja. Får jag inte till fredagarna brukar det istället bli minst en halvdag någon annan dag i veckan.

Morgonpromenaden, cirka en timma fem dagar i veckan med alla hundarna är en stund både för njutning och laddning, samt emellanåt planering av dagen/veckan som kommer. En helt vanlig tisdagkväll kan erbjuda en god middag för att dagens resultat varit tillfredsställande.

Tillåt dig att fira dina framsteg!

Så här kan du känna igen symptomen när du inte har följt PRV-modellen:

När du känner stress och när du inte har “koll på läget” har du troligen missat dina planeringsdagar.

När du anser att du inte kommer vidare, att du står och stampar och inte når resultat. Då är det troligen bristande disciplin när det gäller att skapa resultat. Du har inte renodlat dina resultatdagar.

När du inte orkar med eller känner dig otillräcklig, eller känner oflyt, har du sannolikt inte återhämtat dig, njutit och firat tillräckligt. Du har missat dina vilodagar.

www.relationsbyggarna.se

Läs fler artiklar om: Gästkrönika

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren: Kenth Åkerman, Relationsbyggarna AB, är certifierad NLP Trainer och HNLP Coach. Han arbetar som inspiratör med inriktning på serviceutveckling, kommunikation, motivation, personlig utveckling och ledarskap.

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.