Hitta in till ditt Be-in

Du står i hallen och måste iväg. I tanken är du redan på jobbet och planerar förmiddagens viktiga möte. Barnen stretar emot och kivas. De vill inte ta på sig sina jackor, den äldre har inte packat skolväskan, den yngre gnäller om att inte vilja gå till förskolan. Maken försöker få igång bilen, som oväntat börjat hosta.

Du blir spänd och stirrig, försöker andas djupt, men det hjälper inte. Stressen sitter i långt efter det att barnen lämnats. En gäll dissonans som skär igenom de många skikten av din vardag. Måste tillvaron vara så här?

Den vietnamesiska munken och fredsstiftaren Thich Nath Hanh har i Frankrike inspirerat familjer till Be-ins, platser där familjer får lära sig att vara tillsammans på ett annat sätt. Att vara uppmärksamt närvarande och vila i nuet. Att möta och se varandra utan att tänka på annat.

Det är lätt att säga eller skriva, men svårt att göra och kräver ofta lång träning.

Thich Nath Hanh lärde sig det när han under inbördeskriget i Vietnam gick med bud mellan byarna. Vid varje steg riskerade han att trampa på en mina eller råka ut för ett bakhåll. Han lärde sig att lägga uppmärksamheten i fötterna och att vid varje steg tänka, Jag kysser jorden.

Även i Sverige finns det en växande motståndsrörelse mot vardagsstressen som förstör så mycket för oss. Mindfulness – uppmärksam närvaro börjar bli en mer uppskattad träningsform än joggning. Skolprojektet Drömmen om det goda har i femton år framgångsrikt spridit lugn och ro-metoder på alla nivåer av skolan från förskola till gymnasium.

Du kan börja öva i dag, där du går och står utan någon träning alls. Varför inte på väg till bussen, eller vid lunchen. Att äta en enda mandarin utan att tänka på annat kan bli en fantastisk kulinarisk upplevelse. Vad skulle du då inte kunna uppleva tillsammans med barnen och maken över frukostbordet. Eller när jackorna ska på i hallen.

Öva så här:
Ta ett djupt andetag, känn golvet under dina fötter.
Mjuka upp knäna, låt axlarna sjunka.
Släpp alla tankar på annat. Vila i nuet.
Påminn dig om vem du är innerst inne.
Betrakta sedan lugnt de kivande barnen och den irriterade maken/makan.
Kom ihåg vilka de är!

De stora mästarna behöver inte bege sig någonstans för att besöka ett Be-in. Det finns alltid ett Be-in där de befinner sig, inom dem själva. Det finns i dig också, det gäller bara att hitta fram till det.

Lycka till.

Läs fler artiklar om: Anna Bornstein

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren: Anna Bornstein är journalist och författare. Bland böcker hon skrivit märks Intuition - att förena huvud och hjärta (med bidrag av Dalai Lama) och Kroppskänning. Anna har varit med och skapat Energy Mover, ett ledarskapsprogram med ett djupare perspektiv och är initiativtagare till Drömmen om det goda- metodiken, enkla stillhetsövningar som vävs in i förskolans och skolans vardag. Du kan läsa mer om skolprojektet här: http://www.dreamofthegood.org

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.