Kan vi låna av barnen?

Med bara några dagar kvar till valet stiger spänningen. Kommer Sverige få en regering som tar miljö- och klimatutmaningen på allvar?

I den politiska debatten framförs ofta motstridiga budskap. Det är inte alltid helt enkelt att få grepp om vad som görs, vad som är gjort och vad som behöver göras för miljön och klimatet.

Och i vilken grad har våra politiska ledare själva detta klart för sig? Vilken kunskap utgår de från, när de kommer till så olika slutsatser?

I klippet nedan (17 minuter) kan du ta del av miljöprofilen Anders Wijkmans syn på läget och de långsiktiga utmaningarna vi har att ta itu med.

Videon är producerad av organisationen Föräldravrålet som arbetar för ökad medvetenhet om hur klimatförändringarna hotar drabba kommande generationer. Man har också tagit fram videon Klimatfällan, som baseras på den välkända teveserien Lyxfällan.

Budskapet är att vi lånar av våra barn. Och nu börjar skulden kännas riktigt obehaglig…

Fakta:
Anders Wijkman
, medlem av Kungliga vetenskapsakademien, är författare och samhällsdebattör samt en av två ordföranden i Romklubben, ett internationellt nätverk som består av ett 100-tal forskare och intellektuella från olika delar av världen. Han anser att ett huvudproblem är att hela ekonomin är utformad utifrån förutsättningen att naturen har obegränsade mängder naturresurser och obegränsad förmåga att ta hand om avfall. Wijkman har bland annat skrivit boken Den stora förnekelsen, som ställer de centrala frågorna: Varför är det så svårt för samhället att hantera miljö- och klimatkrisen? Och varför händer så lite? Boken är skriven tillsammans med Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Center. Tillsammans har de också skrivit Bankrupting Nature – Denying our planetary boundaries. Wijkman är också en av författarna till boken Att svära i kyrkan – tjugofyra röster om evig tillväxt på en ändlig planet.

Föräldravrålet är ett upprop från en mängd mycket olika föräldrar, farföräldrar, morföräldrar, bonusföräldrar, fastrar, morbröder, gudföräldrar, förskollärare, vänner och andra som bryr sig om våra och andras barn, från höger till vänster. Föräldravrålet har inte någon politisk färg och ingen annan politisk agenda än att ge klimatförändringen högsta prioritet på den politiska dagordningen. Den gemensamma nämnaren för alla som skrivit under är att de känner ett ansvar för människor som idag är för små för att själva kunna försvara sin framtid.

Läs fler artiklar om: Hållbart samhälle

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.