Miljöministern maktlös

Johan Kuylenstierna, miljömäktigast (Foto: SEI)

När tidningen Miljöaktuellt presenterar listan på Sveriges 100 miljömäktigaste personer finns inte Sveriges miljöminister med.

Efter två år på tronen som Sveriges miljömäktigaste får Johan Rockström i år se sig besegrad av sin efterträdare på posten som chef för Stockholm Environment Institute (SEI), Johan Kuylenstierna. Rockström får i år nöja sig med andraplatsen.

Årets komet är Nina Ekelund, programdirektör på Hagainitiativet som avancerar från plats 98 till tredje plats på listan.

Näringslivslistan toppas av Antonia Ax:son Johnson, styrelseordförande Axel Johnson-gruppen på fjärdeplatsen (förra året 17:e), före Helena Helmersson, hållbarhetschef på H&M som nyligen utnämndes till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer på plats nr 10 (36) och Anna Borgeryd, styrelseordförande Polarbröd på plats 15 (ny). Total dominans av kvinnor i näringslivstoppen alltså. Var är männen?

Den första politikern dyker upp på plats nr 7. Det är Miljöpartiets Europaparlamentariker Isabella Lövin (förra året plats nr 40). Hon följs av Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, på plats nr 20 (26). Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet kniper bronsplaceringen genom sin 36:e-placering (10).

Miljöaktuellt framhåller i en speciell artikel att listan detta år innehåller ovanligt få politiker och konstaterar att “Juryns slutsats är alltså att politiken inte levererar tillräcklig miljö- och samhällsnytta för att platsa.”

Saknas gör bland annat självaste miljöministern.

Läs mer:
Sveriges 100 miljömäktigaste – hela listan (Miljöaktuellt)
Årets miljömäktigaste 2014: Vi löser inga miljöproblem ensamma (Miljöaktuellt)

Chefredaktören: Därför platsar inte politikerna bland de miljömäktiga (Miljöaktuellt)

Fakta

Listan över Sveriges 100 miljömäktigaste är framtagen av en jury bestående av personer som Miljöaktuellts redaktion har valt ut för att de har en god kunskap om miljöfrågor och om samhällsdebatten i stort. Arbetet har skett i tre steg.

1. Miljöaktuellts läsare fick under ett antal veckor under vintern möjlighet att nominera sina favoriter. Cirka 300 personer nominerades.

2. Jurymedlemmarna fick därefter välja ut cirka hundra personer var som de ansåg borde vara med på listan. De nominerade som minst en ledamot i juryn ville ha med gick därmed vidare, vilket resulterade i en lista på cirka 200 personer.

3. I ett sista steg sattes sedan ett betyg på varje person. Kriterierna som juryn från början haft att utgå från var:

  • Åstadkommen miljönytta under 2013 i relation till personens reella makt och inflytande (0-20 poäng)
  • Engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågor (0-10 poäng)
  • Trovärdighet i miljö- och hållbarhetsfrågor (0-10 poäng)

De 100 personer som fick högst snittbetyg kvalade sedan in på listan

Läs fler artiklar om: Hållbart ledarskap

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.