Bromsklossar
Av: Bosse Westermark
Publicerad: 14 mars 2014 20:04
När tidningen Miljöaktuellt nu presenterar svarta listan, eller “skärpningslistan” som den i år kallas, intar makthavare från Alliansregeringen fyra av de fem översta platserna. Allra största bromskloss anses statsminister Fredrik Reinfeldt (m) utgöra.
Syftet med listan är att ge makthavare som borde använda sitt inflytande bättre en knuff i rätt riktning.
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (m) toppar listan. Tiden kan vara knapp nu, Fredrik, vill du bli ihågkommen för åtta år av håglöshet? Eller blir det tolv?, undrar Miljöaktuellt.
Andraplatsen intas av Finansminister Anders Borg (m). Det är visserligen svårt att veta vad finansministern tycker om något han aldrig talar om, men man kan ju gissa, menar tidningen. ”Sveriges i särklass största miljöhot.”, skriver en av dem som nominerat honom.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) står på bronspallen. Projektet Det nya matlandet anses vara slöseri och en av de nominerande skriver att ministern konsekvent har ”prioriterat kortsiktiga jordbrukslösningar och markägarintressen före miljön”.
På fjärdeplatsen återfinns Vattenfalls vd Öystein Löseth. Knappast någon överraskning. Vanskötseln av det helstatliga bolaget har pågått länge och torde vara uppenbar för alla som följer nyhetsflödet. Vattenfall är en katastrof. Ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Ett bolag de flesta svenskar troligen skulle vilja sälja sin andel i, om det vore möjligt.
Stefan Attefall (kd), civil- och bostadsminister hamnar på femte plats på denna föga smickrande lista. Motivet är bland annat att Attefall satt käppar i hjulet för kommunernas möjligheter att driva ambitiösa hållbarhetskrav för byggandet.
Hela 20-i-topp-listan presenteras i tidningen Miljöaktuellt
Fakta:
Denna lista är en del av Miljöaktuellts årliga sammanställning över Sveriges miljömäktigaste. Vem som helst har kunnat nominera namn till listan och lämna motiveringar i en öppen process via Miljöaktuellts webbplats. Omröstningen om placeringarna på listan har sedan gjorts av en jury bestående av Miljöaktuellts redaktion och några frilansmedarbetare.
Läs fler artiklar om: Hållbart ledarskap
Tipsa en vänOm författaren: