Kvinnor i ledningen ökar inte

Amanda Lundeteg, vd AllBright (Foto: AllBright)

Andelen kvinnor i de svenska börsbolagens ledningsgrupper ligger kvar på runt 18 procent. Det visar årets AllBright-rapport.

Efter en ökning från 14 till 18 procent förra året har utvecklingen nu stannat av.

De nynoterade bolagen förbättrar inte heller statistiken. Fjorton bolag har tillkommit på börsen, varav åtta saknar kvinnor i ledningen.

15 av börsföretagens vd:ar är kvinnor, 238 är män. Förra året fanns 14 kvinnliga vd:ar, 2012 nio.

Antalet företag, av börsens totalt 253, som inte har några kvinnor alls i ledningen har i år sjunkit till 82, från 86 förra året. 2012 var de 100. Det har medfört att det nu är vanligast med minst en kvinna i ledningsgruppen, förra året var det vanligast med noll kvinnor.

De företag som inte har en enda kvinna i ledningen hamnar på AllBrights svarta lista som idag delades ut till studenter över hela landet. Här återfinns bland andra Stora Enso, Getinge och Trelleborg.

Svarta listan delas ut till studenter runt om i Sverige (Bild: AllBright)

Ny för i år är den grå listan. Här hamnar bolag som har minst en kvinna i ledningsgruppen men som inte når upp till jämställd representation enligt 40/60-principen, alltså att representationen av ett kön varken är mer än 60 eller mindre än 40 procent. Majoriteten av alla bolag återfinns här, 144 stycken.

På AllBrights vita lista räcker det inte längre med en kvinna i ledningen, från och med i år kvalar bara de bolag in som klarar 40/60-principen. Det är 27 företag, de flesta små eller medelstora. Tio i topp (Bolagen rankas enligt följande princip: 1. Andelen kvinnor i högsta ledningsgruppen. 2. Andelen kvinnor i linjen. 3. Andelen kvinnor i styrelsen):

  1. Allenex
  2. Proffice
  3. Dedicare
  4. KappAhl
  5. East Capital Explorer
  6. BioGaia
  7. Atrium Ljungberg
  8. Net Entertainment
  9. Intellecta
  10. Kinnevik

De branscher som har bolag med flest kvinnor i ledningen är konsumenttjänster, hälsovård och fastigheter medan energi och kraftförsörjning ligger i botten.

Räknat på den genomsnittliga förändringstakten sedan den första AllBright-rapporten publicerades för tre år sedan kommer svenska börsbolags ledningsgrupper att få jämställd representation år 2041.

Ladda ner rapporten

Läs mer:
AllBright-rapporten 2013
AllBright-rapporten 2012
Bara två av tio börsbolag följer reglerna (DN.se)
Vad är kompetens, Spendrup? (SvD.se)
Kritikerstorm mot Jens Spendrup (DN.se)
Vakna upp Spendrup! (DN.se)
Teknikbranschen usel på jämställdhet (SvD.se)

Fakta:

AllBright är en stiftelse som verkar för mer diversifierade ledningsgrupper och styrelser och på så vis ett mer meritokratiskt näringsliv. Syftet är att utveckla och förstärka svenskt näringsliv så att svenska bolag blir mer lönsamma och kan fungera som en förebild för resten av världen.

Läs fler artiklar om: Mångfald

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.