Gina Tricot stödjer sömmerskor

Gina Tricot vill, som den enda av de stora svenska modekedjorna, att Sveriges regering utövar påtryckningar på Bangladesh i syfte att höja minimilönen i landet.

Företaget ställer sig också bakom sömmerskornas krav på en höjning av minimilönen till 660 kronor i månaden.

– Jag har själv mött och talat med sömmerskor i Bangladesh, så jag vet att deras krav är berättigat, säger Marcus Bergman, ansvarig för hållbarhetsfrågor hos Gina Tricot till SvD Näringsliv.

Gina Tricot stödjer sömmerskorna i Bangladesh

Gina Tricot tar därmed på sig ledartröjan när det gäller textilarbetarnas arbetsvillkor, ingen av de andra stora svenska modekedjorna ställer sig bakom kravet.

”Det är den bangladeshiska regeringens ansvar att skydda sina medborgare, men eftersom det inte sker, blir det ett gemensamt ansvar för oss som företag i vår affärsrelation – och regeringen i sin bilaterala politiska relation”, skriver man i sin inlaga till Näringsdepartementet.

Läs mer:
Klädbolaget ställer krav på minimilöner (SvD Näringsliv)
Svenska företag kan stötta textilarbetarna (SvD Opinion)
Zara får topplacering

Fakta:
Gina Tricot, H&M, KappAhl, Lindex, MQ, New Wave Group, RNB (med bland annat varumärkena Polarn & Pyret och JC) samt Åhléns importerar textilier från Bangladesh.

Gina Tricot är ett svenskt familjeföretag inriktat på kvinnligt mode med butiker i flera europeiska länder. Företaget, som startades 1997, har sitt huvudkontor i Borås. Därifrån drivs webb-butiken som även når konsumenter i länder där bolaget inte har butiker. Huvudkontoret är miljöklassat enligt standarden GreenBuilding och har cirka 25 procent lägre energiförbrukning än svensk byggnorm rekommenderar. Gina Tricot driver tillsammans med Unicef förskolor i Bangladesh huvudstad Dhaka. Samarbetet sträcker sig över 6 år och innefattar 150 förskolor.

Läs fler artiklar om: Hållbart företagande

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.