Miljöbästa Bil 2014

Mattias Goldmann, Gröna Bilister

Miljöbästa Bil 2014 är etanoldrivna Ford Focus Flexifuel. Största överraskningen står en amerikansk eldriven lyxvagn för.

De nominerade bilmodellerna utvärderas och rangordnas av fyra jurygrupper:

  • Barnfamiljer
  • Seniorer (personer som är 65+)
  • Miljöchefer
  • Motorjournalister

Dessutom finns i år folkets val, en nätomröstning i samarbete med tidskriften Auto, Motor & Sport.

Det blir alltså fem klassvinnare och en totalvinnare. Jurygrupperna testar bilarna såväl på bana som i vanlig trafik.

- Aldrig har det funnits så många bra miljöbilar med så många olika spännande tekniska lösningar, men i slutändan fick Ford Focus Flexifuel flest poäng och är Miljöbästa Bil 2014. Ett förnuftigt val som passar alla, med ett bränsle som redan finns på tvåtusen mackar, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Ford Focus Flexifuel, Miljöbästa Bil 2014 (Foto: Ford)

Andraplatsen togs hem av laddhybriden Toyota Prius plug-in före amerikanska el-lyxvagnen Tesla Model S på bronspallen.

Miljöcheferna placerade laddhybriden Opel Ampera på första plats före elbilen Nissan Leaf och laddhybriden Volvo V60 D6 AWD.

– Vi har valt att premiera teknikutveckling och har därför bara tagit med elbilar och laddhybrider i vår bedömning, säger Lena Ring, miljösamordnare på Strukton Rail. ”Opel Ampera har med enbart batteridrift en räckvidd som täcker de vanligaste behoven. Detta i kombination med körglädje och ett överkomligt pris gör bilen till vår vinnare.”

Ett särskilt erkännande ges till Tesla Model S. ”Den är hemmahörande i premiumsegmentet och utanför ramen för företagsbilar. Vi provkörde med ett leende på läpparna. Vilken inspirerande försmak av framtiden”, säger Lena.

Eldrivna Tesla Model S. Från ingenstans till en tredjeplacering 2014. (Foto: Tesla Motors)

Gasbilen Volkswagen Golf Ecofuel fick flest röster av motorjournalisterna.

– En fantastisk bredd av drivmedel, särskilt om man lägger till de renodlade elbilar som finns just utanför toppnoteringarna. Att ingen jurygrupp bedömde att vi behöver bilar som bara går på fossila drivmedel längre är en viktig signal till politiken, säger Mattias Goldmann.

Följande kriterier gäller för de bilmodeller som kan nomineras till utmärkelsen Miljöbästa Bil:

  • Uppfyller den statliga miljöfordonsdefinitionen 2013, med tillägg att inga bilar får släppa ut mer än snittvärdet på grund av hög vikt
  • Högsta betyg (fem stjärnor) i Euro NCAP, eller 5+2 enligt gamla systemet
  • Kan levereras till kund senast första kvartalet 2014

Fakta
Utmärkelsen Miljöbästa Bil har delats ut av föreningen Gröna Bilister sedan 1994. Syftet är att lyfta fram de bilmodeller som har de allra bästa miljö- och säkerhetsegenskaperna. Utmärkelsen speglar världens mest omfattande granskning av miljöbilar.

Gröna Bilister grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF. Föreningen arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken.

Läs fler artiklar om: Tjänstebil

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.