Kreativ sommar

Under några lata och lustfyllda semesterveckor får vi tid för nödvändig och efterlängtad återhämtning. Och inte nog med det; likt en växeltelefonist från svunna tider har den kreativt sinnade dessutom möjlighet att koppla ur vissa förbindelser, och koppla in andra. Prova nya sätt att vara, vila och göra. Kanske finner du något att ta med in i vardagen i höst.

Avkopplad

Förväntas du vara tillgänglig på mejlen för kollegorna? Släktingarna önskar komma på besök? Och din partner vill renovera köket?

Det är inte alltid lätt att balansera andras förväntningar mot den välförtjänta känslan av sammanhängande ledighet. Men med en gnutta förhandlingsteknik och vänlig diplomati kan dina egna behov få ökat utrymme.

En kreativ tvärtom-attityd är också användbar. Så om du har upprättat den ena att-göra-listan efter den andra under de senaste månaderna, varför inte prova med en att-inte-göra-lista?

Har du jäktat? Testa flanera. Inte hunnit med att känna efter? Nu kan du vara extra uppmärksam på kroppen och dess behov, vad som gör att du slappnar av och vad som får dig att gå upp i varv.

Vardagens vanor och ovanor blir till banor och icke-banor i våra plastiska, dynamiska hjärnor. Att omsätta tvärtom-inställningen i praktiken bygger om neuro-kopplingarna. Huvud-kontoret får en upplyftande omorganisation inför höstens utmaningar på jobbet.

Några sommarveckor kan gå fortare än vi önskat. Eller upplevas som ovanligt långa och utdragna.

Kanske bestämmer vi oss för att publicera en statusuppdatering om att vi inte kommer att vara inloggade så ofta under semestern. Eller kanske inte över huvud taget.

Foto: Benjamin Earwicker

Inkopplad

Känslan av att vara ledig förstärks inte bara av att göra annorlunda saker, utan också av att göra saker annorlunda.

När vi ägnar oss åt en sak i taget, och fyller medvetandet med den, uppstår en speciell sorts vila. Medvetandets vila. Då uppslukas vi helt av det vi gör, vad det än är. Det är vaken vila.

Att medvetet vara med det som är, som det är, väcker känslor av harmoni och förnöjsamhet. Det främjar relationerna till nära och kära. Dagarna går långsammare, blir lite längre.

Medveten närvaro tycks utveckla främre delen av vänster pannlob, den som är aktiv när vi är glada och tillfreds.

Uppkopplad

Att gå ingenstans och göra ingenting, som Alan Alexander Milne så träffande uttrycker det i böckerna om Nalle Puh, kan vara en utmaning även på semestern.

I sin bok Längtans vingar – den skapande kraftens källa berättar Oriah Mountain Dreamer om hur svårt hon hade att bestämma sig för hur hon bäst skulle utnyttja sin första ensamma stund på tre månader.

Hennes man hade tagit hennes lika många månader gamla son Brendan på en promenad och nu hade hon fått en stund helt för sig själv för första gången på länge. Hon lade sig ner på soffan för att läsa en bok, något hon inte hade haft vare sig tid eller energi till sedan sonen föddes.

Men just som hon lagt sig tillrätta och börjat läsa kom en ny tanke: Nej, det här går inte. Jag borde ta mig an röran i köket istället, det är ju lättare när Brendan inte är här. Jag skulle må bättre om jag fick det överstökat. Bara för att återigen ändra sig när hon kände att hon inte ville slösa bort sin lediga stund på hushållsarbete:

”När min man kom tillbaka med Brendan hade jag givetvis varken slappnat av, vilat, fått något vettigt gjort eller haft särskilt roligt. Jag hade flackat från det ena till det andra i fruktlösa försök att hitta det bästa sättet att använda tiden. Då hade jag ännu inte lärt mig sitta stilla, låta tiden vara tom och bara röra mig om jag kände en inre impuls att göra det, en impuls som uppstått ur tystnaden”.

Och hon ställer frågan: ”Kan det vara så att helger och ledigheter är helig tid, en tid då du kan låta dig beröras på djupet och förnyas av det som uppstår inom dig i stillheten? Hur skulle det i så fall påverka dina planer, vart du åker, vad du gör och med vem du delar sådana tillfällen?”

Amit Goswami, pensionerad kvantfysiker, använder uttrycket do-be-do-be-do för att poängtera varandets roll (to be) för upplevelsen av lycka och välbefinnande.

Prova med att ta en kort paus mellan varje aktivitet medan du ställer dig själv frågan: Vad har jag lust att göra härnäst? Kan du invänta inspirationen, avvakta med att sätta igång din aktivitet tills aktiviteten sätter igång dig?

Att låta varandet styra vad vi gör betyder att vi står i förbindelse med djupet i oss själva och därmed också med intuitionen och vidden av våra möjligheter.

Måhända vill du prova med en middagslur. Siesta mitt på dagen får kroppen att känna att det är tillåtet att slappna av. Kanske somnar du en stund, kanske inte. Kroppen vet vad den behöver. I den dvala i gränslandet mellan sömn och vakenhet som ofta infinner sig under siestan kan vi få kontakt med lustfyllda aspekter av varandet, som frid, harmoni och kreativitet.

Att koppla upp sig på tomheten, stillheten och tystnaden betyder stunder av icke-görande, icke-tänkande. Utsikten över havet från klippan, stegen på en slingrande stig i skogen, det stilla morgondoppet där du välkomnar dagen.

Läs fler artiklar om: Okategoriserat

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.