Från Ego till eko

I augusti släpps nästa bok om U-teorin, Leading From the Emerging Future. Otto Scharmer och Katrin Käufer ser ett skifte från Ego-system till eko-system.

U-teorin bygger på det faktum att kvaliteten på resultat i alla sociala system beror på vilken nivå av medvetenhet människorna i systemet arbetar utifrån.

Våra enskilda handlingar påverkar det allomfattande sociala system vi alla ingår i, det vill säga det tätt sammanvävda ekologiska, ekonomiska, politiska och sociala eko-systemet. Men vi beter oss fortfarande som om våra handlingar har en mycket mer begränsad räckvidd.

Vi ser oss själva som om vi vore delar av ett mycket mindre, avgränsat ego-system. De ekologiska, ekonomiska och sociala kriserna förvärras när vi försöker möta den nya tidens utmaningar med dåtidens synsätt och mentala modeller.

Boken tecknar en bild av hur samhällsförnyelse blir möjlig när vi bättre förstår hur varje individuell handling påverkar helheten.

U-teorin beskriver en process för att uppfatta en framväxande framtid, så att vi kan alliera oss med den och hjälpa den att förverkligas.

Fler böcker om U-teorin:
Presence – An Exploration of Profound Change in People, Organizations, and Society (2005)
Theory U – Leading from the Future as It Emerges (2009)

Source – The Inner Path of Knowledge Creation (2012)

Fakta
Otto Scharmer
är forskare och lärare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och grundare av Presencing Institute. Han har varit rådgivare till regeringar i Afrika, Asien och Europa och lett förändringsprocesser i bland annat Daimler, Google, Fujitsu och PriceWaterhouseCoopers.

Katrin Käufer är forskningsledare vid Presencing Institute.

Läs fler artiklar om: Nya böcker

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.