Dubbelseger i Miljöbästa Bil 2013

Denna gång var det så jämt i kampen om utmärkelsen Miljöbästa Bil att två bilar får dela på priset. Det är dels en gammal bekant och dels en ny spännande bil med banbrytande teknik.

De två totalsegrarna heter Volkswagen Passat TSI Ecofuel och Volvo V60 D6 AWD.

– Aldrig har det varit så jämt, aldrig har det funnits så många bra miljöbilar med så många olika spännande tekniska lösningar. Därför delas titeln Miljöbästa Bil för första gången någonsin mellan två bilar, gasdrivna Volkswagen Passat TSI Ecofuel och laddhybriden Volvo V60 Plug-in, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

De nominerade bilmodellerna utvärderas av fyra jurygrupper:

 • Barnfamiljer
 • Personer som är 65+
 • Miljöchefer
 • Motorjournalister

Det blir alltså fyra klassvinnare och (just detta år) två totalvinnare. Jurygrupperna testar bilarna såväl på bana som i vanlig trafik.

Volvo V60 D6 AWD, Miljöbästa Bil 2013, under laddning (Foto: Volvo Personvagnar)

Volvo V60 D6 var även den bil som tog hem förstaplatsen bland miljöcheferna. Motiveringen lyder: “En energieffektiv bil tack vare den innovativa tekniken. Med gott om utrymme för samåkning och stor körglädje passar den utmärkt som tjänstebil och i företagets bilpool”.

Bilen är Volvos första laddhybrid. Det är en fyrhjulsdriven bil som drivs dels av en dieselmotor på 215 hästar på framhjulen och dels av en 70 hk elmotor som verkar på bakhjulen. Vid halt väglag går fyrhjulsdriften in automatiskt. Den kan även låsas manuellt.

När bilen bromsas genereras energi till batterierna, som för övrigt laddas på sex timmar. Räckvidden med enbart eldrift är upp till fem mil beroende på körstil, körförhållanden och temperatur. Då är milkostnaden runt 2 kronor.

Med din mobiltelefon kan du initiera laddning när elen är som billigast eller slå på värme/kyla i kupén. Vid blandad körning uppges bilen dra 0,19 liter per mil. CO2-utsläppet är då certifierat till 49 gram per kilometer.

1.000 bilar i en silverfärgad, speciellt påkostad och fullutrustad version kommer att byggas under innevarande modellår och alla är redan sålda. I november får de 300 svenska kunderna sina bilar. Modellår 2014 planeras för en produktion på 5.000 bilar.

Priset är 560.000:-. Eftersom bilen kvalar in för regeringens nya supermiljöbilspremie blir det en statlig rabatt på 40.000:- alternativt sänkt förmånsvärde med 40%. Det blir heller ingen fordonsskatt de första fem åren.

Volkswagen Passat, som för något år sedan kom i en förnyad version, är Sveriges näst mest sålda bil. Det är fjärde året i rad gasversionen av modellen tar hem utmärkelsen. Passat är också Sveriges mest sålda gasbil. I augusti nyregistrerades totalt 455 gasbilar, av dessa var närmare hälften Passat Ecofuel.

Bilen har en 1,4-litersmotor som lämnar 150 hästkrafter. Tack vare att den är försedd med såväl turbo som kompressor släpper den endast ut cirka 20 gram koldioxid per kilometer vid körning på 100 procent biogas. Modellen är försedd med dubbla bränsletankar, en för gas och en för bensin. Priset är 290.000:-

Passat blev också Miljöbästa Bil hos barnfamiljerna med motiveringen: “En favorit i repris, som kammar hem högsta betyg i samtliga bedömningskriterier. Bra komfort både fram och bak, mycket goda lastmöjligheter, en skön bil att köra och ett gediget helhetsintryck. Den har allt som en jurymedlem sammanfattade det.”

Volkswagen Passat Ecofuel - Miljöbästa Bil 2013, 2012/2011, 2010 och 2009 (Foto: Volkswagen Sverige)

Bland motorjournalisterna vann etanolbilen Volvo V60 T4F och bland 65-plussarna den nästan dagsfärska Volvo V40 Cross Country D2 med bränsleeffektiv 1,6-liters dieselmotor.

Följande kriterier gäller för de bilmodeller som kan nomineras till utmärkelsen:

 • Uppfyller miljöfordonsdefinitionen 2013, enligt regeringens förslag
 • Högsta betyg (fem stjärnor) i Euro NCAP, eller 5+2 enligt gamla systemet
 • Kan levereras till kund senast 1 januari 2013

Fakta
Utmärkelsen Miljöbästa Bil har delats ut av föreningen Gröna Bilister sedan 1994. Syftet är att lyfta fram de bilmodeller som har de allra bästa miljö- och säkerhetsegenskaperna. Utmärkelsen speglar världens mest omfattande granskning av miljöbilar. Volkswagen Passat TSI Ecofuel, gasversionen av Passat, vinner i år utmärkelsen för fjärde gången i rad.

Gröna Bilister grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF. Föreningen arbetar för en miljöanpassad utveckling av trafiken.

Läs fler artiklar om: Tjänstebil

Mer om:

Share
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (1)

Lämna ett svar | Trackback

 1. Arne Lindström skriver:

  Visst går det att bygga en häftig miljövänlig bil med snabb acceleration och billig drift.
  Grattis med Volvo V60 D6 AWD, Miljöbästa Bil 2013. God fortsättning! Arne

Kommentera
Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.