Inspiration från Medelhavet
Av: Kajsa Asp Jonson
Publicerad: 1 november 2010 00:01
Italiensk bondsoppa på svenska
4 portioner
- 6 dl vatten
- 1,5 dl matvete eller annan typ av gryn
- 1 buljongtärning eller 1 msk fond (t ex grönsaks- eller kycklingbuljong)
- 150 gram kassler
- 1 liten gul paprika
- 2 tomater
- 100 gram sockerärter
- 1 burk stora vita bönor (230 gram utan spad) eller motsvarande mängd torkade, som du blötlagt och förkokat
- några kvistar färsk timjan
- Salt och peppar
Koka upp vattnet i en rymlig kastrull, tillsätt buljong och matvete. Låt koka ca 15 minuter. Skär kasslern i bitar och lägg i dem när ca 5 minuter av koktiden återstår.
Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg bitarna av sockerärter och paprika i soppan och låt koka ytterligare ett par minuter. Lägg till sist i tomater, bönor och timjan, och låt soppan bli genomvarm. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna tillsammans med en bit brytbröd eller en ostsmörgås.
Läs fler artiklar om: Hållbar hälsa
Tipsa en vänOm författaren: Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist och personlig tränare. Hon håller föreläsningar och workshops, arbetar med journalistuppdrag och personlig rådgivning samt är konsult inom restaurang- och livsmedelsbranschen. Kajsa driver också en blogg: http://kajsaasp.wordpress.com