Ta med hela dig till jobbet (del 2)
Av: Bosse Westermark
Publicerad: 7 december 2011 01:07
Vi är fortfarande konstruerade på samma sätt som på stenåldern, men idag ställer samhället helt andra krav på oss. Med mindfulness-träning kan vi ge oss själva andrum som leder till bättre hälsa, högre livskvalitet och ökad arbetsglädje.
Vägen till att bli mer medvetet närvarande handlar om ett icke-värderande synsätt, om medkänsla och acceptans. Kristina berättar om upprinnelsen till MBSR-konceptet (Mindfulness Based Stress Reduction).
– Jon Kabat-Zinn ville dela med sig av den goda effekt han upplevde av yoga och meditation till patienter som sjukvården inte ansåg sig kunna göra något mer för. Kabat-Zinn fick tillåtelse av chefen för kliniken, där han arbetade som molekylärbiolog, att prova att arbeta med yoga och meditation tillsammans med obotligt sjuka patienter.
Syftet var att öka deras livskvalitet. Hos obotligt sjuka är känslor av uppgivenhet, ilska, sorg och smärta vanligt förekommande. Utmaningen för deltagarna i Kabat-Zinns program var att lära sig acceptera det de inte kunde förändra, lära sig mer om sig själva och hur de kunde ta vara på sina förmågor för att må så bra som möjligt.
Det visade sig vara grunden för att deltagarna skulle få ett förändrat förhållningssätt till sin livssituation. När den psykiska pressen lättade minskade adrenalinpådraget och patienterna kunde slappna av. Stressen släppte.
Minskad fysisk och psykisk anspänning reducerade smärtnivån och gjorde det möjligt för må bra-hormoner att frigöras. De patienter som kunde acceptera sin situation upplevde en högre livskvalitet än de som inte kunde förlika sig med sin obotliga sjukdom.
Den centrala frågan – inte bara för Kabat-Zinns döende patienter, utan för oss alla – tycks därmed vara: Så som läget är just nu, hur kan jag må så bra som möjligt?
Frågan bygger på insikten att jag kan påverka mig själv positivt eller negativt, jag är inte ett offer för omständigheter.
– Kropp och sinne hänger ihop, och kan inte skiljas åt. Tankar, känslor och kropp samspelar intimt. Vi är fortfarande konstruerade på samma sätt som på stenåldern, men samhället ställer helt andra krav på oss idag, säger Kristina.
Att känna sig stressad under en längre period gör att immunförsvaret försvagas. Stress påverkar hjärnans funktion eftersom vi impulsivt reagerar på stenåldersvis.
– Med mindfulness-träning kan vi ge oss själva andrum, ge kropp och sinne en chans att återhämta sig då och då. Det leder till att hjärnan slipper stressens kontinuerliga katastrofberedskap och kan fungera med hela sin kapacitet på ett varierat sätt. Hälsa, livskvalitet och arbetsglädje kommer som ett brev på posten, avslutar Kristina.
Kristinas tips – så tränar du mindfulness
Minfulness-träning handlar inte om att prestera något och kan utföras i samband med alla möjliga vardagliga aktiviteter. Det här är inte något du gör på bestämda tider några gånger i veckan, det handlar om att ta in träningen i vardagslivet. Ju oftare desto bättre, den kan inte överdoseras.
Några exempel: Du har handlat klart och upptäcker att du hamnat i fel kassakö, den som knappt rör sig framåt. Du kan reta upp dig och bli irriterad – eller välja att använda stunden till att träna på andningstekniken.
Rödjus på väg till jobbet. Du kan sitta och trumma med fingrarna på ratten och irritera dig på att du hamnat i röd våg – eller välja att använda de stillastående minuterna till att låta kropp och sinne slappna av genom att medvetet fokusera på luften som går ut och in genom näsborrarna.
Vid kaffeautomaten kan du skifta uppmärksamheten från automatens arbete till att känna efter om du står på lika stora delar av dina fotsulor när du jämför höger och vänster fot. Står du med samma tyngd på båda fötterna? Om inte, korrigera så att du gör det för att balansera din kroppsställning till energisnålare position. Flytta sedan uppmärksamheten till andningsankaret, känn luften som flödar ut och in när du andas.
Genom att på detta sätt utnyttja de små overksamma stunderna som uppstår under dagens lopp hjälper du dig själv att medvetet komma till nuet och därmed få små återhämtningspauser, vilket stärker hälsa och välbefinnande. Och som bonus ökar arbetsglädjen!
Läs fler artiklar om: Lev här nu, led här nu
Tipsa en vänOm författaren: