Gårdagens metoder i företagen

Bosse Westermark

Agerar styrelsemedlemmar i svenska börsföretag på ett sätt som bidrar till att hålla oss kvar i gårdagens kontrollerande organisationer?

Det är inte ovanligt att en börs-vd har en lön på 10-15 miljoner om året. Argumentet som används är att denna lönenivå är nödvändig för att attrahera den allra bästa person som går att få tag på.

Då skulle man ju kunna tro att medlemmarna i börsbolagens styrelser skulle känna sig trygga med att deras vd är tillräcklig begåvad, lyhörd och kreativ för att i samråd med sin ledningsgrupp och styrelse kunna avgöra vad som behöver lyftas fram i fokus för att företaget ska utvecklas. Men uppenbarligen saknas den tilliten.

Därför ger styrelsemedlemmarna sina vd:ar ytterligare ett antal miljoner per år för att de ska klara av att “veta” just detta. Det kallas bonus.

Är inte detta märkligt? Om man ger en person en lön på flera miljoner om året, vore det då inte rimligt att förvänta sig att denna människa kommer att säkerställa att ytterst välgrundade beslut kommer att fattas i samråd med ledningsgrupp och styrelse? Är det inte just detta som är själva innehållet och utmaningen i vd:s jobb, och som man alltså redan betalar (generöst för) i form av lön?

Svt har sökt styrelsemedlemmar från flera olika börsföretag inför gårdagens debatt i Aktuellt. Ingen vill ställa upp.

Vad beror det på att ingen styrelseordförande vill komma till studion för att förklara den eventuella nyttan med bonusar?

Att trycka på penga-knappen kräver varken ledarskaps- eller rekryteringskompetens

Kanske är det inte vd som behöver instruktioner om vad hen ska fokusera på. Måhända är det istället börsföretagens styrelsemedlemmar själva som har anledning att söka nytt fokus?

Hur kommer det sig att de fokuserar på att förstärka synsätt som bidrar till att hålla oss kvar i gårdagens kontrollerande organisationer? Har de kanske inte hört talas om alternativet – lärande organisationer?

Kanske är det dags att införa bonussystem för börsföretagens styrelsemedlemmar, så att de “vet” vad de ska fokusera på?

Läs fler artiklar om: Ett nytt ledarskap

Mer om:

Dela:
Följ:
Rekommendera:
Tipsa en vän Tipsa en vän

Om författaren:

RSSKommentarer (0)

Trackback

Kommentera




Om du vill att ditt foto skall visas med din kommentar, skaffa en Gravatar.